Povinné preventivní prohlídkyod smluvního partnerazaměstnavatele

Radka | 26.5.2006 | Povinné preventivní prohlídkyod smluvního partnerazaměstnavatele

Dobrý den,
pracuji již 2 roky u korejské firmy, a i když mám několik zkušeností s mezinárodními firmami a různými kulturami včetně několika asijských, bohužel musím říci, že takovou neprofesionalitu jako v této firmě jsem nikdy nezažila. Mobbying, Bossing, sexuální obtěžování kolegyň atd...
Chtěla bych Vás poprosit o radu, dostali jsme informační email od zaměstnavatele, že ze zákona má povinnost postarat se o naši zdravotní péči a to jednotným systémem vstupních a preventivních prohlídek u smluvního partnera, kterým si vybral společnost Kardia. V této společnosti u určeného lékaře se máme podrobit prohlídce, která bude obsahovat detailní odebrání anamnézy (sociální, pracovní, rodinné, osobní, epidemiologické, farmakologické, alergologické, abusus), celkové fyzikální vyšetření sluchu a kůže, dále pak vyplnění žádanek, zdravotního dotazníku, lékař na základě výsledků prohlídky doporučí postup a potvrzenou žádanku vrátíme zaměstnavateli.
Potvrzení ze vstupní prohlídky můj zaměstnavatel obdržel cca před 2 lety při nástupu do zaměstnání. Tato prohlídka u mé lékařky pokud si dobře pamatuji obsahovala vyšetření zraku a sluchu. Žádné odběry. Na preventivní prohlídky si chodím ke svým lékařům, které jsem si vybrala.
Myslím si, že zaměstnavatel nemá na takto detailní informace právo. Přece není možné aby dostával takto detailní informace jako výsledky krevních, alergologických testů apod. Pro zaměstnavatele by mělo stačit, zda jsme schopni pracovat v kanceláři u PC, či řídit služební auto.
Můžete mi prosím, napsat, co je skutečně dle zákona naší povinností jako zaměstnance u prohlídky projít?
Děkuji Radka L

Odpověď:

Máte pravdu. Zaměstnavatel je pouze oprávněn požadovat potvrzení, zda jste zdravotně způsobilá k výkonu sjednaného druhu práce. Právo volby lékaře je na Vás a nemůžete být proto nucena vykonávat prohlídky u lékaře, který např. nemá Vaší důvěru. Výsledky lékařských vyšetření představují údaje osobnostního charakteru a proto mohou být dalším osobám sdělovány jen se souhlasem toho, koho se dotýkají. Požadavek zaměstnavatele na sdělení těchto údajů i jejich případná archivace jsou nezákonné.

Vzhledem k tomu, že se však nejedná o otázku spadající do oblasti diskriminace na pracovním trhu na základě pohlaví, doporučujeme se v případě dalších problému a dotazů obrátit na občanskou poradnu případně advokáta. Uvedeným problémem by se měla zabývat i odborová organizace, pokud byla u Vašeho zaměstnavatele založena.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect