Nastup po materske

Zuzana | 14.6.2006 | Nastup po materske

Dobry den.V pondeli 12.6.jsem se vracela zpet do zamestnani po 3 letech ditete.Pred materskou jsem zastavala 16 let funkci ucetni s platem 13.500 dle prac.smlouvy.Po navratu /3 letech/jsem byla prerazena na obchodni oddeleni jako referent s platem 8.500Kc.Jsem samozivitelka.Muj dotaz zni.Je mozne aby me snizili plat o 5.000? Je to skutecne velmi zasah do meho rodinneho rozpoctu. Ze bych trvala na svem puvodnim zarazeni a zamestnavatel,protoze pro me nema jako ucetni uplatneni, me dal odstupne jsem neuvazovala.Nebyla bych totiz prvni a ani posledni pripad u firmy, kdy majitel nikomu nic nevyplatil a donutil zamestnance, aby sam odesel.Tak mu zneprijemnoval zivot,ze to radsi sam vzdal.Je obklopen pravniky a vi jaky ma udelat natlak,aby nemusel odstupne vyplacet.Nemam na to dost psychickych sil,abych se poustela do nerovneho boje s radoby podnikatelem,ktery nas jako pracujici ma skutecne jen na jeho osobni obohaceni.A vim co rikam.Jak jsem uvedla,delala jsem tam pred materskou 16 let ucetni.Nevim co mam delat.Je mi 40 let a pro mnohe jsem uz stara.Stat se o sve ovecky nedovede postarat a opet je zpet vlada,ktera takove jednani podnikatelu /majitelu firem/jen schvaluje.Jak jinak si mam vysvetlit,ze kdyz chci pracovat tak po vybudovani nejake pozice se po materske vse zrusi a dostavam se na existencni minimum.Tak nevim.....dekuji Vam za odpoved a preji Vam mnoho pracovnich uspechu a hezky den.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel Vás nemusí zařdatit po návratu z rodičovské dovolené na původní místo, ale pouze na místo, které odpovídá místu, které jste zastávala před nástupem na rodičovskou dovolenou, co do odpovědnosti a Vašim schopnostem. Tomu samozřejmě odpovídá i možný finanční rozdíl.
Nedokážu posoudit, zda si pozice referentky a účetní odpovídá natolik, aby Váš zaměstnavatel dostál zákonem stanovené povinnosti Vám takové místo poskytnout.
Pokud je Vám 40 let a jste přesvědčená o nesolidnosti Vašeho zaměstnavatele, která by pro Vás mohla znamenat skončení pracovního poměru v budoucnosti, řešila bych situaci odchodem již v současné době, abyste si mohla najít ještě práci podle Vašeho přání.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect