Mzda

fero | 20.8.2006 | Mzda

Dobrý den,Již jednou jsem se ptal na to jak se mám zachovat.Jsem zaměstnán u soukrome firmy 3 měsíce a ještě jsem nedostal mzdu.Nyní jsem si našel jiné pracovní místo kde mohu nastoupit od 1.9. Jak se mám zachovat abych o vydělané peníze nepřišel Jak mám dát výpověď.Prosím spěchá to.Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Zákoník práce svým ustanovením § 54 odst. 1 b) zaměstnanci umožňuje, aby v případě, že mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo náhradu mzdy do 15 dnů po uplynutí její splatnosti, okamžitě zrušil pracovní poměr ve lhůtě jednoho měsíce ode dne , kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

Dle ustanovení zákoníku práce může zaměstnanec, který okamžitě zrušil pracovní poměr, má nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za výpovědní dobu.

Musím vás však upozornit na skutečnost, že podle ustanovení § 55 zákoníku práce musíte takové ukončení pracovního poměru provést písemně, musíte v něm skutkově vymezit jeho důvod tak, aby jej nebylo možno zaměnit s jiným, a musíte je ve stanovené lhůtě doručit druhému účastníku, jinak je neplatné; uvedený důvod nesmíte dodatečně měnit.

Zároveň informujte i příslušný Úřad práce.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect