diskrimace pohlavi

Pavel | 8.9.2006 | diskrimace pohlavi

Dobry den,
jsem student VS a casto hledam kratkodobou praci a brigady pres studenske agentury. CAsto se u nabidek objevuje zda chteji POUZE muze ci zeny. Nejedna se o diskrimaci?
Nekdy chapu, pokud je charakter brigady jako vykladka kamionu, ze je prace vhodnejsi pro muze, ale pokud se jedna napriklad o etiketovani zbozi, vybalovani zbozi krabic, kancelarske a adminsitrativni prace, nevidim duvod proc by je nemohl vykonavat muz? copak neumim razitkovat papiry nebo to delam hure nez zeny? Jsem mnohem peclivejsi nez rada jinych holek.
dekuji

Odpověď:

Máte pravdu, zákon zakazuje diskriminovat zaměstnance z důvodu jeho pohlaví. Za diskriminaci se (v souladu s utanovením § 5 zákoníku práce) nepovažuje jednání, kdy požadavek zaměstnavatele je oprávněný a přiměřený, protože z povahy pracovních činností nebo suvislostí vyplývá, že tento důvod představuje podstatný a rozhodující požadavek pro výkon práce, kterou má zaměstnance vykonávat.
Zákon má na mysli např. předvádění spodního prádla, divadelní roli a pod. Zaměstnavatel však nemůže ve svém rozhodování vycházet z předsudků např. sám rozhodnout, že kamiony může vykládat muž a nemůže žena a etiketovat obálky naopak může pouze žena a nemůže muž. Pokud by takto postupoval, pak by se dopouštěl diskriminačního jednání.
Takové jednání zaměstnavatele je však, jak už jsme uvedli, v rozporu se zákonem.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect