návrat po rodičovské dovolenédo práce

Ati | 10.10.2006 | návrat po rodičovské dovolenédo práce

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a za 4 měsíce (kdy dětem budou 3 roky) bych měla nastoupit do zaměstnán, dle předběžné dohody. Chtěla však zůstat ještě rok doma.
1/ Může mi zaměstnavatel odmítnout dát neplacené volno? Pokud ano, proč?
2/ Platí během neplaceného volna vše stejně jako při rodičovské dovolené? Myslím tím, vyplácení rodičovského příspěvku atd.
3/ Jak vysoký bude rod. příspěvek v roce 2007? Hraje pro výši rod. příspěvku nějakou roli to, že mám dvojčata?
4/ Pokud bych během toho posledního roku tzn. během neplaceného volna znovu otěhotněla, platí vše stejně jako u rodičovské dovolené? Nárok na mateřskou, následovně rodičovskou dovolenou, po jejím skončení nárok na pozici dle zkušeností a vzdělání atd.?
5/ Je zaměstnavatel povinen na konci 4 roku rod. dovolené opět mi dát výpověď s odstupným atd.?

Děkuji s pozdravem
Tesárková

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnanec Vám může odmítnout dát neplacené volno, protože mu to zákon nepřikazuje. Rodičovská dovolená trvá do tří let věku dítěte. Po návratu z rodičivkské dovolené Vám zaměstnavatel musí nabídnout místo, které odpovídá Vaší pracovní smlouvě. Do čtyř let věku dítěte máte nárok na rodičovský příspěvek, ale už nejste v režimu rodičovské dovolené a zaměstnavatel Vám proto už nemusí tzv. držet místo. To ovšem neznamená, že se na tom můžete se zaměstnavatelem dohodnout.
Rodičovský příspěvek činí 1,54 násobek životního minima na potřeby rodiče, od 1. ledna 2006 tedy 3 696 Kč. Tato částka se s počtem dětí nemění.
Pokud byste během doby, co jste doma s dítětem a zároveň máte pracovní smlouvu u Vašeho zaměstnavatele, znovu otěhotněla, máte nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou a na rodičovský příspěvek ze systému státní sociální podpory. Nárok na peněžitou podporu v mateřství během mateřské dovolené máte v případě, že jste před nástupem na mateřskou dovolenou odpracovala alespoň 270 dní ve dvou letech. Pokud jste uvedený počet dní neodpracovala, můžete žádat u lékaře o neschopenku z důvodu těhotenství a mateřství. Na výplatu nemocenského vzniká nárok od počátku šestého týdne před očekávaným porodem. Po uplynutí šestého týdne po porodu lékař dočasnou pracovní neschopnost ženy ukončí.
Pokud Vám zaměstnavatel slíbí, že s Vámi neukončí pracovní poměr, i když zůstanete doma s dítětem déle než 3 roky, a poté co se budete chtít vrátit do práce, nebude pro Vás mít místo, může Vám dát výpověď z důvodu nadbytečnosti. V takovém případě Vám náleží odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect