Právo na odchod ze zaměstnání

Martina | 6.11.2006 | Právo na odchod ze zaměstnání

Dobrý den,
potřebuji poradit s následující situací.Nastoupila jsem do práce 21.11.05 zaměstnavatel mi prodloužil smlouvu celkem 4x a to naposledy do 30.4.06 poté jsem nadále pracovala, ale žádnou další smlouvu jsem nepodepsala, nebyla mi předložena. Byla mi nabídnuta lákavější nabídka, kterou jsme chtěla přijmout. Vzhledem k tomu, že byl zaměstnavatel i vedoucí v té době v zahraničí, kontaktovala jsem se e-mailem.Bylo mi sděleno, že mám 2 měsíční výpovědní lhůtu a tudiž s mým odchodem nesouhlasí. Já přesto novou práci přijala a nastoupila 20.10.06 Ráda bych věděla, jaká jsou má práva i povinnosti. Neporušila jsem tímto zákon?Hrozí mi nějaký postih? Mám nárok na vyplacení mzdy za necelý říjen a nebybranou dovolenou?
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Tento dotaz nespadá do oblasti rovných příležitostí a diskriminace na pracovním trhu. Proto se obraťte na advokátní kancelář.
Podle ustanovení § 56 odst. 2 zákoníku práce " pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se pracovní poměr - uzavřený na dobu určitou - změnil na pracovní poměr uzavřený na dobu neurčitou."
Pak platí obecná dvouměsíční výpovědní lhůta jak ze strany zaměstnance, tak zaměstnavatele.

Pokud nedocházíte do zaměstnání, je to důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ale i důvodem pro uplatnění náhrady škody, která mohla zaměstnavateli vzniknout.




Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect