Dohoda o návratu ve čtvrtémroce

Helena | 13.11.2006 | Dohoda o návratu ve čtvrtémroce

V lednu se budu na konci RD vracet do zaměstnání u mezinárodní firmy. Předpokládám vstřícný přístup zaměstnavatele. Pokud by však přece jen pro mě nebyla volná pozice odpovídající pracovní smlouvě právě k datu třetích narozenin mého dítěte, chtěla bych se dohodnout v tom smyslu, že vyčkám na neplaceném volnu do té doby, než volná pozice bude. Jak by taková dohoda měla být formulována, abych měla jistotu, že mi zaměstnavatel nejbližší volnou pozici nabídne?

Odpověď:

Dobrý den,

Můžete samozřejmě navrhnout dohodu, kdy budete požadovat, aby zaměstnavatel omluvil vaší nepřítomnost v práci do doby než vám bude moci nabídnout pozici odpovídající pracovní smlouvě; ta by měla být specifikována. Pro případ, že by zaměstnvatel volnou pozici nabídl někomu jiného, můžete navrhnout sankce za porušení.

Vzhledem k tomu, že uzavření dohody, ke které chcete směřovat, předpokládá vzájemnou důvěru obou stran , se domnívám, že uzavření podobné dohody, kde budou vymezeny jen povinnosti a sankce pro zaměstnavatele , a nikoliv pro vás, není příliš pravděpodobné. Bez znalosti konkrétních vztahů není ani možné obsah podobné dohody specifikovat.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect