Práce ve státní svátek

Jarin | 13.11.2006 | Práce ve státní svátek

Dobrý den.
Potřeboval bych poradit s problemem mojí matky. Vedoucí zaměstnancům oznámil, že ve státní svátek budou muset jít do práce. Nikdo však nedostane příplatek za práci ve svátek, ale tento přesčas si "vyberou" mezi vánočními svátky (místo 3 pracovních dní budou mít dva). Má vedoucí na takové jednání právo? Chce po nich také to, aby neoznačovali příchod do zaměstnání a odchod ze zaměstnání ve svátek, protože by kvůli tomu mohl mít zaměstnavatel problém. Je takovéto jednání zaměstnavatele v souladu se zákonem (já myslím, že ne) a jak se proti němu lze bránit?
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
podle ustanovení § 91 odst. 4 zákoníku práce lze "ve svátek zaměstnanci nařídit jen práce, které lze nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.

Práci ve dnech pracovního klidu lze nařídit jen výjimečně, a to po projednání s příslušným odoborovým orgánem.
Lze nařídit jen práce, které nemohou být provedeny v pracovních dnech:
a) naléhavé opravné práce
b) nakládací a vykládací práce
c) inventurní a závěrkové práce
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu
e) práce k odvrácení hrozícího nebezpečí pro život nebo zdraví nebo při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních a kulturních potřeb obyvatelstva
g) práce lodních posádek
h) krmení a ošetřování hospodářských zvířat.

V jiných případech nelze práci ve svátek nařídit, pak zaměstnavatel skutečně jedná v rozporu se zákonem. Je možné podat zprávu a žádost o prošetření příslušnému Úřadu resp. Inspektorátu práce.

Ivana Spoustová

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect