Jaké mám právo na volno mezisměnami

Michaela | 14.11.2006 | Jaké mám právo na volno mezisměnami

Pracuji jako obsluha čerpací stanice, kde došlo ke snížení počtu zaměstnanců a nyní nás nutí odpracovat třeba i deset dvanáctihodinových směn za sebou bez volna, ma na to zaměstnavatel právo? Je běžné, že měsíčně odpracuji i 240 h..

Odpověď:

Dobrý den,
tento dotaz se netýká diskriminace na pracovním trhu, ale porušení povinností zaměstnavatele z hlediska povinnosti zajistit nepřetržitý odpočinek v týdnu.

Podle ustanovení § 92 odst. 1 zákoníku práce má zaměstnavatel povinnost rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu během každého období sedmi po sobě jdoucích kalendářních dnů v trvání alespoň 35 hodin.
Upozorňuji i na skutečnost (ustanovení § 94 zákoníku práce), že má zaměstnavatel povinnost vést evidenci pracovní doby, práce přesčas, pracovní pohotovosti a noční práce u jendotlivých zaměstnanců. na žádost zaměstnance je povinnen umožnit mu nahlédnout do evidence jeho pracovní doby.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect