Podnikatelka na rodičovskédovolené?

Patrizia | 9.1.2007 | Podnikatelka na rodičovskédovolené?

Dobrý večer,
děkuji za vaše služby. Je-li to ve vašich možnostech, prosím o radu.
Jsem podnikatelkou, překladatelkou, která začala podnikat na základě nabídky a obdržení dotace od úřadu práce po měsících nezaměstnanosti. Kdykoliv jsem měla žadonit o sociální dávky, lezla z toho na mě akorát deprese, tak jsem si chtěla zachovat důstojnost a hup do výuky cizích jazyků v kraji, který o to nemá zájem, ale hlavně, že jsem něco mohla dělat...
Jsem tedy vázána (pro tu dotaci) vytrvat dva roky v podnikání. V průběhu podnikání jsem porodila svoje první dítě (ve 30 letech!)a teď mám po půl roce přejít z mateřské dovolené na rodičovskou. Jenomže musím vytrvat v podnikání ještě rok, abych nemusela vrátit dotaci 50 tisíc korun. Podnikání musí být přitom mým hlavním zdrojem příjmů.
Jak to mám vyřešit, když na rodičovské dovolené nesmím mít žádnou činnost, která by odporovala celodenní péči o dítě?
Co se celodení péčí o dítě míní, jestliže sousedka ho má třikrát denně na několik hodin u dědy a bábi, aby si "odpočinula" zatímco mně by stačila jediná třičtvrtě hodina, abych mohla odučit cizí jazyk?
Jak je to s přivýdělkem a co se tím míní?
Z úřadu práce mě už totiž na hrozbu vrácení dotace upozornili a sami si s tím nevědí rady (jinak jsou to fakt milí lidičky).
Je to možné, že budu muset vrátit tuto dotaci jen kvůli tomu, že jsem se stala matkou, a přitom ale nezamýšlím s živností praštit?!
Mám nárok na nerušenou rodičovskou dovolenou nebo se jí musím zříct?
Podmínky dotace byly: setrvat v oboru podnikání bez přerušení (či pozastavení) živnosti dva roky jako v hlavním zdroji příjmů.
Přesněji řečeno se ptám:
mohu pokračovat v podnikání a zároveň být na rodičovské dovolené?
Ještě bych ráda podotkla, že moje výdělky jsou směšně nízké, proto výše rodičovského příspěvku má pro moje rozhodování nemalý vliv.
Děkuji, pokud se tímto dotazem budete vůbec zaobírat,
zdraví
Vlasta K.

Odpověď:

Rodičovskou dovolenou poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci nebo zaměstnankyni. Pokud byste jako podnikatelka chtěla tuto dovolenou čerpat, pak byste musela logicky svoji podnikatelskou činnost přerušit, což je dle vašeho vyjádření v rozporu s možností čerpat dotaci. V daném případě může být skutečně charakter této činnsoti posuzován jako celodenní, neboť patrně bude hodnocena nejen vlastní výuka, ale i teoretická příprava na ní.
Pokud tedy budete na rodičovské dovolené (tu posyktuje zaměstnavatel k prohloubení péče o dítě), nemůžete patrně v souladu s poskytnout dotací provádět služby, ke kterým jste se zavázala. Pokud se chcete naplno věnovat dítěti, pak je na místě dotaci vrátit a věnovat se ponikání v okamžiku, kdy se rozhodnete řešit péči o vaše dítě jinak. Máte svobodnou volbu, pro kterou činnost se rozhodnete. Poskytnutí dotace je však vázáno na nepřerušení resp. nepozastavení činnosti.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect