Dohoda o skončení pracovníhopoměru?

Lenka Hrbáčová | 11.1.2007 | Dohoda o skončení pracovníhopoměru?

Dobrý den,
jsem třetím rokem na rodičovské dovolené(mé dceři budou tři roku v březnu 2007). Jsem vedená ve firmě, kde jsem pracovala. Včera mi majitel firmy a zároveň můj šéf napsal dopis tohoto znění:"Dnem 31.12.2006 bylo ukončeno živnostenské podnikání mé firmy.Vzhledem k ukončení podnikatelské činnosti bez nástupnictví a k tomu, že Vaše rodičovská dovolená je delší než tři roky, zasílám Vám tímto dohodu o skončení pracovního poměru. Podepsanou dohodu v jednom vyhotovení odešlete zpět na adresu." K tomuto dopisu přiložil dvě kopie Dohody o ukončení pracovního poměru ve smyslu § 43 zákoníku práce. Pracovní poměr pracovníka v podniku končí na základě této dohody dnes 31.12.2006. Smlouva má datum 27.12.2006.
Mám šanci se nějak bránit? Myslela jsem, že v březnu nastoupím opět do práce. A nemám nárok na odstupné?
Mockrát předem děkuji za Vaši rychlou právní pomoc Lenka Hrbáčová.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnankyni na mateřské dovolené lze dát výpověď pouze ze zákonem stanovených důvodů. Jedním z nich je právě zrušení podniku, kde zaměstnankyně pracuje. Na odstupné nárok máte a to ve výši dvojnásobku průměrného výdělku, kterého jste dosahovala před nástupem na rodičovskou dovolenou.
Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect