peněžitá pomoc v mateřství

Olga | 12.1.2007 | peněžitá pomoc v mateřství

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících dotazů:
1) Od 9.10.2006 jsem zaměstnána u společnosti s ručením omezeným. Dne 12.10.2006 mi lékařka vystavila neschopenku na rizikové těhotenství, předpokládaný termín porodu je stanoven 10.6.2007. V současné době jsou mi vypláceny nemocenské dávky, jak dlouho mám nárok na jejich pobírání? Kdy lékař ukončí pracovní neschopnost? Mám nárok i na peněžitou pomoc v mateřství z tohoto pracovního poměru, který stále trvá a je uzavřen na dobu neurčitou?
2) Dne 2.10.2006 jsem nastoupila do zaměstnání v hlavním pracovním poměru s 3 měsíční zkušební dobou. Dne 12.10.2006 jsem odevzdala zaměstnavateli potvrzení pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel mi písemně oznámil, že sjednaný pracovní poměr ruší ve zkušební době ke dni 23.10.2006. V současné době pobírám nemocenské dávky z tohoto pracovního poměru. Mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství z tohoto pracovního poměru, který navazuje na předchozí pracovní poměr ve kterém mi byla dána výpověď z nadbytečnosti dle §46 zákoníku práce? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď! Email: olga.brno@centrum.cz

Odpověď:

Předpokládáme, že Váš pracovní poměr nebyl uzavřen s tzv. zkušební dobou a že vám zaměstnavatel nedal v předmětném období výpověď z pracovního poměru. Nemůžeme předvídat, kdy Vám lékař ukončí pracovní neschopnost, to bude, předpokládáme, v souladu s Vaším aktuálním zdravotním stavem. Nárok na dávky nemocenského pojištění trvá po dobu pracovní neschopnosti. Dávky na peněžitou pomoc v mateřství jsou vázány na splnění dalších předpokladů (počet odpracovaných dnů apod.), proto na tuto část dotazu nelze odpovědět. Vzhledem k tomu, že se ve Vašem případě nejedná o diskriminaci, doporučujeme obrátit se na právní příp. advokátní poradnu, která vám právní pomoc poskytne.
Podle ustanovení § 58 odst.1 zákoníku práce může ve zkušební době zrušit pracovní poměr písemně bez udání důvodu případně z jakéhokoliv důvodu jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel. Skutečnost, že jste byla v té době v pracovní neschopnosti ani Vaše těhotenství nemá na tuto skutečnost žádný vliv.
Nárok na dávky nemocenského pojištění trvá po dobu pracovní neschopnosti. Dávky na peněžitou pomoc v mateřství jsou vázány na splnění dalších předpokladů /počet odpracovaných dnů apod.), proto na tuto část dotazu nelze odpovědět. Vzhledem k tomu, že se ve Vašem případě nejedná o diskriminaci, doporučujeme obrátit se na právní příp. advokátní poradnu, která vám právní pomoc poskytne.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect