Nárok na materskou

Andy | 22.1.2007 | Nárok na materskou

Dobry den, jsem Ceska pracujici na Slovensku. v kvetnu 2005 jsem zde nastoupila na materskou dovolenou. Pote jsem se po pul roce vratila do zamestnani na 1/2 uvazek. Na konci minuleho roku jsem otehotnela a v soucasne dobe uvazuji o navratu zpet ze zamestnani na materskou dovolenou, na coz mam narok. Rodicovsky prispevek na 1 dite pobiram v SR a materskou budu pobirat take zde. V soucasne dobe se ale mame cela rodina vratit zpet do CR, protoze tam ma muj muz praci. Mohla bych mit narok na vyplaceni materske v CR? Mohu si doplatit platby nemocenskeho pojisteni? Mam narok na rodicovsky prispevek na prvni dite? Predem dekuji za odpoved. A.

Odpověď:

V případě, že budete o dítě celodenně pečovat, máte pak za předpokladu splnění podmínky trvalého pobytu v České republice nárok pobírat rodičovský příspěvek na našem území. Pracovala-li jste mimo území České republiky nikoliv přechodnou dobu, pak jste vyňata z nemocenského pojištění a na pobírání dávek z něho odvezených, bohužel, nemáte nárok.
Tento dotaz však nespadá do oblasti diskriminace žen na pracovním trhu, proto se v případě dalších pochybností obraťte na příslušný sociální odbor event. občanskou či jinou právní poradnu.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect