Evelyna S. | 18.5.2016

Dobrý den,
Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně návratu do zaměstnání po rodičovské dovolené. V březnu 2017 mám nastoupit zpátky do zaměstnání, kde jsem byla velmi spokojena. Můj nadřízený po mě vyžadoval rozhodnutí, zda se vrátím. Vzhledem k faktu, že dítě mi nevzali do školky a nemám hlídání, požádala jsem o zkrácený pracovní úvazek. Bohužel mi bylo sděleno, že toto není možné. Nadřízeným mi bylo komunikováno, že se rozejdeme dohodou a dostanu odstupné. Po cca 14 dnech jsem byla kontaktována s informací, že vzhledem k faktu, že má pozice nezaniká, nemohu dostat žádné odstupné, a pokud neakceptuji plný pracovní poměr, který zahrnuje služební cesty, mám podat sama výpověď. Dané jednání mi připadá krajně neetické a chtěla bych Vás poprosit o radu, jestli mám nějakou šanci se bránit. Podotýkám, že mi jde hlavně o práci na zkrácený úvazek.
Předem moc děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody jsou např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Žádost je vhodné zaslat zaměstnavateli písemně a požádat o jeho písemné vyjádření. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět. Jedná se o právo zaměstnance, které může v případě záporného stanoviska zaměstnavatele uplatnit u soudu.
Na odstupné byste měla právo, pokud by došlo k rozvázání pracovního poměru výpovědí pro nadbytečnost z organizačních důvodů nebo dohodou o rozvázání pracovního poměru uzavřenou z týchž důvodů. Vaše pozice však nezanikla.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect