Rybka | 17.7.2016

Dobrý den,
13.srpna 2016 mi končí 3letá rodičovská dovolená a svého zaměstnavatele jsem v emailu z 31.5.2016 informovala o mém návratu. Je nějaký zákonný termín, do kterého se mi musí zaměstnavatel vyjádřit, zda mám s návratem do zaměstnání počítat nebo si již hledat nové pracovní místo? Bohužel už teď tuším, že pro mě nemají žádnou možnou pracovní pozici, ale protože chci mít vše v písemném vyjádření, nechci je prozatím kontaktovat telefonicky. Mé další dotazy se týkají případných reakcí, na jejich vyjádření. V případě, že by mě zaměstnavatel zaměstnal, jak to bude s mým platem, když výše platu není součástí pracovní smlouvy, ale je uveden na samotném platovém výměru. Může mi zaměstnavatel razantně snížit výši platu? Firmu, kde jsem pracovala koupila soukromá firma, kde se sice řídí zákony, ale bohužel "nehrají fér" a se svými zaměstnanci jednají jak "s kusem hadru". Proto se obávám, že se mě budou snažit dotlačit do pro mě nejméně výhodných podmínek. Např. že pokud jím nepodepíšu výpověď dohodou, tak mě nakonec zaměstnají, ale dají mi menší plat, pracovní náplň, pro kterou mě nikdo nezaškolí a pak pro hrubé porušení pracovní kázně mě vyhodí a tak nakonec dosáhnou svého. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpověď:

Dobrý den,
zákoník práce nezná žádnou lhůtu, ve které byste měla informovat zaměstnavatele o návratu do práce. Váš zaměstnavatel by měl o Vašem nástupu do práce vědět, jelikož jste mu již na začátku rodičovské dovolené sdělila její délku. Váš zaměstnavatel Vám po návratu z rodičovské dovolené musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud jste v průběhu rodičovské dovolené nesouhlasila se změnou pracovní smlouvy ohledně výše mzdy, nebo pokud nedošlo ke změně mzdového výměru, Vaše mzda se po návratu do práce nemění. Jinak co se týká mzdového výměru obecně, tak platí, že se jedná o jednostranný právní úkon zaměstnavatele, kterým určuje mzdu. Tento úkon nevyžaduje, aby jej odsouhlasil i zaměstnanec, kterému se pouze doručuje na vědomí. Platí však, že změnu mzdového výměru musí zaměstnavatel oznámit zaměstnanci písemně, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect