Anna | 22.7.2016

Dobrý den,potřebuji nutně pomoc.Už si nevím rady.Muj ošetřující lekař /gynekolog,my nechce vystavit žadost o peněžitou pomoc v mateřství.Sice na ní nemám narok nebot jsem nebyla zaměstnaná,ale uřad práce mně posílá pro níže uvedeným tiskopis ke svemu gynekologovi,a ten my zas tvrdí pravy opak,že my má dá tiskopis uřad prace. Uřad práce po mně žada abych zašlla na Českou správu soc.zabezpečení a chce abych doložila že my peněžitá pomoc v mateřství byla zamítnuta,aby my byla přiznán rodičak.Jenže lekař my nechce dat tu žadost že sem nebyla zaměstnana,ale na uřadech to po mně chtějí,tak co mám dělat na koho se mám obrátit.Předem děkuji za pomoc.

Odpověď:

Dobrý den,
požádejte svého lékaře o vystavení tiskopisu týkající se žádosti o peněžitou pomoc v mateřství, s tím, že podmínky pro schválení nároku na tuto dávku posuzuje až Česká správa sociálního zabezpečení. Popřípadě požádejte Českou správu sociálního zabezpečení o doklad, že Vám PPM nemůže být přiznána bez splnění podmínek. Doporučuji se obrátit přímo na právní oddělení úřadu práce v případě, že jeho úředníci po Vás budou požadovat doklady, které nemůžete předložit.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect