baborka | 8.8.2016

Dobrý den, nastoupila jsem do zaměstnání před 2,5roky. Jsem ID 2.stupně. Pracovní smlouvu mám na neurčito, pracovní úvazek 30h/týdně. Majitelka mě bez nové pracovní smlouvy přeřadila do své 2.firmy na odpolední směny a zvýšila pracovní úvazek (měsíčně 64h přesčasy). Když jsem jí požádala, že vzhledem ke své diagnoze potřebuji čas na odpočinek, řekla mi, že když jsem nemocná, ať jdu na neschopenku. Mám nějakou možnost, jak odejít z firmy s nárokem na zákonné odstupné? Děkuji Vám za laskavost.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel Vám musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. To platí i pro rozvržení pracovní doby. Kratší pracovní dobu sjednanou v pracovní smlouvě nelze bez souhlasu zaměstnance opět rozšířit. Zaměstnanci s kratší pracovní dobou nelze nařídit výkon práce přesčas, lze se však s ním na jejím výkonu dohodnout. Prací přesčas se rozumí práce konaná nad stanovenou týdenní pracovní dobu. Zaměstnavatele upozorněte písemně na svá práva. Rovněž je možné obrátit se na příslušný inspektorát práce (podle sídla zaměstnavatele). Vždy ale platí, že zaměstnavatel může zaměstnanci přidělovat jen takovou práci, která odpovídá jeho zdravotní způsobilosti.
Co se týká výpovědi ze strany zaměstnavatele, obecně platí, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodu výslovně stanoveného v § 52 zákoníku práce, jinak je výpověď neplatná. Ze zdravotních důvodů může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď podle § 52 písm. e) zákoníku práce pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost. Nedostatek zdravotní způsobilosti pak musí být uveden v lékařském posudku. Při výpovědi z tohoto důvodu nenáleží zaměstnanci odstupné. Vy, jako zaměstnanec, můžete dát výpověď kdykoliv, z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez udání důvodu. Nebudete však mít nárok na odstupné.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect