květa | 11.8.2016

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v práci jsem dala výpověď a jako důvod jsem uvedla že se musím starat o děti, které navštěvují školní docházku. Zaměstnavatel mi tuto výpověď neakceptuje a nechce mi ji podepsat. |Má na to právo?

Odpověď:

Dobrý den,
nemá. Výpověď zaměstnance nevyžaduje souhlas zaměstnavatele. Vy, jako zaměstnanec, můžete dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu, nebo i bez udání důvodu. Důležité je, že výpověď z pracovního poměru musí být písemná. Platí, že výpověď se doručuje zaměstnavateli zpravidla osobním předáním v místě sídla zaměstnavatele, ale je možné listinu doručit i např. prostřednictvím pošty nebo předáním v podatelně. Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel navíc povinen doručení písemnosti písemně potvrdit. Pracovní poměr pak skončí uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba činí 2 měsíce a začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect