Monika | 15.8.2016

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Koncem listopadu mi končí rodičovský příspěvek, který trval 4roky. Po celou tuto dobu jsem stále zaměstnána. Ale koncem října musím podat výpověď, protože mi zaměstnavatel neumožní změnu pracovní doby.S manželem bychom chtěli další dítě, těhotná tedy nejsem. Když do konce listopadu otěhotnim, budu mit i přesto nárok na ppm? A pak následně na 3letou rodičovskou? I pokud bych již zaměstnana nebyla. Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít budete, pokud v posledních dvou letech před dnem nástupu na PPM budete účastna na nemocenském pojištění alespoň 270 dní (nástupem se rozumí období od počátku 8. až 6. týdne před očekávaným dnem porodu). Nástup na PPM musí nastat v době trvání zaměstnání. Nárok na PPM je však zachován i v případě, že k němu dojde nejpozději šest měsíců po skončení pracovního poměru. Tzn., pokud dáte výpověď v říjnu (výpovědní doba je dvouměsíční a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícím po doručení výpovědi), musela byste nastoupit na PPM (8. - 6. týdnů před očekávaným dnem porodu) do konce června.
Pokud Vám vznikne nárok na PPM, budete si moci zvolit délku čerpání rodičovského příspěvku. Od délky čerpání tohoto příspěvku se odvíjí i jeho výše.
Pokud nebudete mít nárok na PPM, budete si moci zvolit délku čerpání rodičovského příspěvku, pokud by nárok na PPM měl otec dítěte.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect