Lucie | 16.8.2016

Dobrý den,
ráda bych se informovala, zda budu mít nárok na PPM, když v 10/2013 jsem porodila, PPM jsem pobírala a RP mi končí 08/2016. Současně jsem 07/2016 nastoupila do zaměstnání na částečný úvazek. Smlouvu mám na dobu určitou do 31.12.2016, která nevím, zda mi bude prodloužena. Zajímá mne, zda bych měla nárok na PPM, pokud by termín porodu byl 16.4.2017.
Dále bych se chtěla zeptat, jak je to s čerpáním PPM u muže, který splňuje podmínku 270 dní nemocenského pojištění. Vím, že je toto možné od 7. týdne po porodu. Je možné, aby muž tuto dávku čerpal pouze minimální dobu 7 dní a tato by následně přešla na ženu a muž dále vykonával zaměstnání?
Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
nárok na peněžitou pomoc v mateřství mít budete, pokud v posledních dvou letech před dnem nástupu na PPM budete účastna na nemocenském pojištění alespoň 270 dní (nástupem se rozumí období od počátku 8. až 6. týdne před očekávaným dnem porodu). Nástup na PPM musí nastat v době trvání zaměstnání. Nárok na PPM je však zachován i v případě, že k němu dojde nejpozději šest měsíců po skončení pracovního poměru. Do uvedených 270 dnů se započítává i doba rodičovské dovolené. Doporučovala bych Vám kontaktovat ohledně Vaší konkrétní situace správu sociálního zabezpečení.
Jak uvádíte, nárok na PPM má i otec dítěte (nebo manžel ženy, která dítě porodila), pokud splňuje stejné podmínky pro nárok na dávku jako žena, tj. 270 dní účasti na pojištění v posledních dvou letech přede nástupem na PPM a být účasten na pojištění v době nástupu na PPM. Střídání matky dítěte s jejím manželem v péči o dítě se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění. Dohoda musí být uzavřena na dobu nejméně 7 kalendářních dní po sobě jdoucích. Když muž pobírá PPM, nesmí vykonávat výdělečnou činnost, ze které mu nárok na PPM plyne. Nemůže na Vás převést PPM, která bude poskytována jemu.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect