Lenka | 14.9.2016

Dobrý den, před mateřskou a rodičovskou dovolenou jsem pracovala na ministerstvu. Vzhledem k tomu, že mi nepřijali tříleté dítě do školky, sjednala jsem se zaměstnavatelem dohodu o neplaceném volnu. To mi brzy skončí. Chtěla bych nastoupit na zkrácený úvazek a budu o to zaměstnavatele písemně žádat. Co se stane v případě, že mi zaměstnavatel z jakýchkoli důvodů nestihne na mou žádost odpovědět do konce trvání neplaceného volna? Budu muset nastoupit na plný úvazek a čekat, až se mi zaměstnavatel vyjádří? Nevím, jak postupovat. Na plný úvazek nastoupit nemůžu kvůli péči o dítě. V této souvislosti by mě ještě zajímalo, jestli teoreticky je možné nastoupit na plný úvazek a např. hned druhý den zažádat o zkrácený úvazek. Měl by mi zaměstnavatel i tak vyhovět?
Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět. Pokud Vám zaměstnavatel nevyhoví, musíte vykonávat práci podle Vaší pracovní smlouvy až do doby, než se se zaměstnavatelem dohodnete na kratší pracovní době.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect