Markéta | 19.9.2016

Dobrý den! V současnosti jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem (9 měsíců). Smlouva u zaměstnavatele mi končí v červnu 2017. Protože můj manžel má smlouvu na dobu neurčitou a může si přivydělávat i prací z domu, rozhodli jsme se, že se vystřídáme - a já jsem udělala konkurz do nového zaměstnání. Zároveň jsem ale několik dní poté zjistila, že jsem čerstvě těhotná. Chci se zeptat, kdy musím o svém těhotenství nového zaměstnavatele informovat (po 12tt, kdy bývá zřejmější, jestli je všechno v pořádku)? A jak to bude s mateřskou dovolenou, ze kterého úvazku mi bude počítaná? Může jít manžel na rodičovskou dovolenou jen na půl roku? A je možné být na rodičovské dovolené souběžně (příspěvek bychom pobírali jeden, to je mi jasné)? Nevím si se svou situací rady, tak uvítám jakýkoli vhled. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
zákoník práce nestanoví žádnou lhůtu, ve které musíte oznámit nástup na mateřskou dovolenou. Obecně byste měla o překážkách v práci informovat zaměstnavatele bezodkladně poté, co se o jejich existenci dozvíte. Na mateřskou dovolenou budete mít v novém zaměstnání nárok. Peněžitou pomoc v mateřství budete čerpat z nemocenského pojištění jak z nového, tak z původního zaměstnání, pokud pracovní poměr v původním zaměstnání neukončíte. S manželem se můžete na rodičovské dovolené libovolně střídat. V čerpání rodičovského příspěvku se můžete střídat po jednom měsíci. Rodičovskou dovolenou můžete čerpat současně, nárok na rodičovský příspěvek bude mít pouze jeden z Vás.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect