Miroslav | 4.10.2016

Pracuji ve statnim podniku, kde mam uvedeno na mzdovem vymeru tuto vetu ""za vykonanou praci pri stanovene pracovni dobe tj 40 hodin tydne v jednosmennem provozu s pruznou pracovni dobou, Vam nalezi..."

V aplikaci kde mame kontrolu dochazky je tez uvedeno "pruzna pracovni doba" a zminila ji i personalistka, stejne tak je zminovana u inzeratu prace.
Bylo mi ale receno, ze nase pracoviste tuto pracovni dobu nema tj spravne pevna od 9h do 15h ale ze se musi dodrzet to cele a to jest od 7h do 15:30 a nebo na druhou smenu od 9:30 do 18h a neni mozne jinak. To mi rekli kolegove a potom vedouci, ktery sam samozrejme pruznou dobu pouziva.

Je nas tam celkem cca 4-5lidi pro zajisteni chodu technicke linky, IT pracoviste dohledu.
Jedna se o prijem mailu do pc a sem tam telefon.

Argument a vysvetleni zni...provozni duvody kdy se od 7h zajistuje sluzba. Tato sluzba je presne kazdy vsedni den od 7 az 18:00. Musi se tam klient dovolat. Celkem jsou stanoveny 2 lidi na smenu ale v dobe cca od 9:30 je nas tam naraz vic.

Snazim se chodit tedy vcas, jen uz jsem dostal vynadano za pozdni prichod v 7:07 nebo o neco delsi pauze na obed.

Proto chci poradit, jestli mam alespon castecny narok vyuzit behem dne neco z pruzne pracovni doby ci ne.
Samozrejme vse napracuji, tak ze na konci tydne mam fond 40hodin+.

Jedna se mi proto o to, ze pokud ja trochu neco porusim, je mi hned vysvetleno ze dle zakona, mam tak a tak byt na pracovisti nejlepe od 7:00 presne a obed presne...ale kdyz oni neco pisi a jine rikaji to uz najednou nevadi.
Chci tak vedet, zda se dopustim vazneho incidentu, az by me museli propustit pokud napr 5-10min nekde prezenu.

Dekuji.




Odpověď:

Dobrý den,
Pružné rozvržení pracovní doby zahrnuje časové úseky základní a volitelné pracovní doby, jejichž začátek a konec určuje zaměstnavatel, tj. jestli jsem Váš dotaz správně pochopila, od 9 h do 15 h je základní pracovní dobu, kdy je zaměstnanec povinen být na pracovišti. V rámci volitelné pracovní doby si zaměstnanec sám volí začátek a konec pracovní doby. Je ovšem možné, že zaměstnavatel pro Vaše pracoviště nestanovil pracovní dobu jako pružnou, ale jako pevně dané úseky. Poté musíte být na pracovišti na začátku směny. To, zda je Vaše pracovní doba stanovena jako pružná či nikoliv by mělo být uvedeno v pracovní smlouvě nebo v informacích, které Vám zaměstnavatel předal po začátku pracovního poměru.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect