Dohoda o výkonu práce | 4.10.2016

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se zaměstnání na dohodu o výkonu práce při rodičovské dovolené. V současné době mám 10 měsíčního chlapečka a pobírám rodičovský příspěvek (varianta na 3 roky). Nyní se mi naskytla možnost nastoupit k mému zaměstnavateli na stejnou pozici, na které jsem pracovala před nástupem na mateřskou-rodičovskou dovolenou ve formě dohody o výkonu práce, kdy rozsah nepřekročí 300 hodin ročně a odměna nepřesáhne 10000 Kč hrubého za měsíc. Hlídání syna bude zajišťovat jeho otec. Chtěla bych se zeptat, zda mohu tuto nabídku přijmout a zda neovlivní nějak pobírání rodičovského příspěvku popř. zda mám nějakou ohlašovací povinnost vůči ÚP.
Dále bych se chtěla dotázat, zda toto případné zaměstnání může ovlivnit výši dávky při nástupu na mateřskou dovolenou s druhým dítětem.

Odpověď:

Dobrý den,
tento dotaz byl již zodpovězen, nicméně Vám odpověď radši podám znovu. Pro nárok na rodičovský příspěvek se výše příjmu příjemce nesleduje. Proto ani výši příjmu nemusíte oznamovat Úřadu práce. Co se týká další peněžité pomoci v mateřství podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect