Eva | 25.10.2016

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o radu v mé situaci: mám se zaměstnavatelem uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou vymezenou tak, že můj pracovní poměr skončí návratem ve smlouvě konkrétně jmenovaného kolegy z pracovní neschopnosti. Tento kolega se ke dnešnímu dni stále nachází v pracovní neschopnosti a dnes mi byla poštou doručena výpověď s tím, že za tohoto konkrétního kolegu bude od příštího měsíce přijat někdo jiný na dobu neurčitou a že tedy můj pracovní poměr poslední dnem měsíce končí (o přijetí jiné osoby však není v mé smlouvě ani slovo). Dle mého názoru jde tedy o neplatnou výpověď, protože nedošlo k naplnění skutečnosti, která by vedla ke skončení mého pracovního poměru na dobu určitou - ve smlouvě jmenovaný kolega se stále nachází v pracovní neschopnosti. Okamžitě jsem zaměstnavateli poslala doporučený dopis s tím, že nebyla naplněna skutečnost, která by vedla k ukončení mého pracovního poměru na dobu určitou a že tedy můj pracovní poměr jím uvedeným důvodem a avizovaným datem nekončí. Ještě musím uvést, že i já jsem aktuálně kvůli rizikovému těhotenství v pracovní neschopnosti - chápu tedy, že potřebují náhradu i za mě, ale nevidím důvod, proč bych kvůli náhradě měla dostat výpověď já.
Nicméně nevím, co dál? Mám čekat na odpověď zaměstnavatele? Je výpověď opravdu neoprávněná? Vím, že se mohu do dvou měsíců obrátit na soud, ale vzhledem k tomu, že jsem aktuálně sama v pracovní neschopnosti kvůli rizikovému těhotenství, bych si ráda ušetřila stres. Nemá např. zaměstnavatel povinnost do několika dnů reagovat? Je teď mou jedinou možností podat žalobu na neplatnost výpovědi? Respektive pokud zaměstnavatel již nebude reagovat a já nepodám žalobu bude výpověď platná? Děkuji Vám za radu.

Odpověď:

Dobrý den,
je-li sjednáno, že Váš pracovní poměr trvá po dobu dočasné pracovní neschopnosti Vašeho kolegy, pak po jeho návratu končí Váš pracovní poměr, i přesto že jste těhotná. Protože jste však stále zaměstnaná (kolega je nadále v pracovní neschopnosti) a jste těhotná, má dle § 53 zákoníku práce Váš zaměstnavatel zakázáno dát Vám výpověď z pracovního poměru.
Pokud jste výpověď zaměstnavatele obdržela, je taková výpověď neplatná, a je tedy nutné, jak jste učinila, písemně oznámit zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával. Rovněž je nutné podat u soudu žalobu o určení, že rozvázání pracovního poměru je neplatné. Žaloba musí být podána u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím výpovědní doby. Pokud žalobu podáte, Váš pracovní poměr bude nadále trvat. Pokud ne, je výpověď platná.
V případě Vašeho zájmu, můžete zavolat na linku právní pomoci Gender Studies, a to každé úterý od 9 do 11 hod a pátek od 16:30 do 18:30 hod na tel. 224913350 nebo 774913350.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect