Zuzana | 14.11.2016

Dobrý den, momentálně jsem na RD, kterou mám na tři roky. Dceru, které bylo v té době 2,5 roku vzali nečekaně v září do státní MŠ, kam chodí každý den na celý den. (ještě má starší sestru 5,5 let, která také chodí do MŠ). Takže obě dcery chodí do MŠ, já jsem na RD a pobírám rodičovský příspěvek. Je tato situace právně v pořádku? Situace se dále komplikuje tím, že jsem si sehnala novou práci, kam nastupuji na 0,5 úvazku od 1.1.2017. RD mi trvá do 2.3. 2017(dceři budou 3roky), rodičovský příspěvek mám také pobírat do té doby. Je možné, pobírat rodičovský příspěvek až do konce i za těchto okolností? A jak mám stávající pracovní poměr ukončit? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
pro výplatu rodičovského příspěvku se nesleduje výdělek příjemce příspěvku, pokud zajistí osobní celodenní péči o dítě, např. v předškolním zařízení. Od dvou let věku dítěte se doba v předškolním zařízení nesleduje. Ve Vaší situaci Vám bude rodičovský příspěvek nadále vyplácen. Stávající pracovní poměr můžete ukončit výpovědí s dvouměsíční výpovědní dobou nebo dohodou se zaměstnavatelem.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect