Emilly | 1.12.2016

Dobrý den, pracuji v cukrářské výrobě na zkrácený pracovní úvazek mám v péči dvě děti věku 7 a 10 let. Jednání zaměstnavatele, mě začíná velmi stresovat, jelikož mi nařizuje přesčasy denně. Když jsem argumentovala, že mám zkrácený úvazek, že zákon nepovoluje zaměstnavateli přesčas nařídit. Tak mi dost hrubě oznámil, že on určuje kdy budu končit, že mi přesčas nařídit může atd.. a jestli se mi to nelíbí tak mě vyhodí s 53. Dávají mi větší objem práce než jaký mohu v 6 hodinách zvládnout a vyhrožují že když to nesplním tak mě vyhodí za porušení pracovní kázně. Dělám každý den bez přestávky abych to vůbec všechno stihla v co nejkratším čase po mé pracovní době. Za to že sem si dovolila se ozvat tak mi ještě přidali. Jsem z toho zoufalá, nevím jak se mám bránit kam se obrátit. Zvažuji že dám výpověď i když práci potřebuji. Zaměstnavatel si dělá co chce ani propustky k lékaři nedává, nepřítomnost kvůli lékaři nám odečítá od dovolené. A mnoho dalšího by se našlo. Děkuji za vyslyšení.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel porušuje svým jednáním zákoník práce. Jak správně píšete, zaměstnancům s kratší pracovní dobou j není možné práci přesčas nařídit. Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen při určení množství požadované práce a pracovního tempa vzít v úvahu fyziologické a neuropsychické možnosti zaměstnance, předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech. Nedodržení pracovního tempa a množství páce, které není v souladu s tímto pravidlem, nezakládá právo zaměstnavatele na výpověď ani na okamžité zrušení pracovního poměru. Okamžité zrušení pracovního poměru je mimo jiné možné pouze v případě hrubého porušení předpisů vztahujících se k vykonávané práci.
Protiprávní je rovněž přístup Vašeho zaměstnavatele k překážkám v práci. Podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Náhrada mzdy nebo platu však v tomto případě přísluší nejvýše za dobu, po kterou by trvalo v nejbližším zdravotnickém zařízení.
Doporučuji všechna porušování zákoníku práce Vaším zaměstnavatelem oznámit inspekci práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect