Věrka | 5.12.2016

Dobrý den, v květnu 2016 jsem nastoupila po rodičovské dovolené zpět do zaměstnání. Zaměstnavatel mi však přidělil jinou práci, než jakou mám v pracovní smlouvě a mimo můj obor. Nyní chce po mě podepsat dodatek k pracovní smlouvě, zatím jsem ho nepodepsala, protože s ním nesouhlasím. Od té doby mi zaměstnavatel začal dělat problémy. Můžu se nějak bránit, nebo nezbývá než dát výpověď a najít si práci novou v mém oboru?
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel Vám po návratu z rodičovské dovolené měl přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud takovou práci zaměstnavatel nemá, je to překážka v práci na jeho straně a Vám náleží náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku, a to do doby, než Vám buďto zaměstnavatel začne práci dle Vaší pracovní smlouvy přidělovat, nebo se dohodnete na změně pracovní smlouvy. Změny pracovní smlouvy - druh práce, lze provádět jen se souhlasem obou stran, v takovém případě se změny pracovní smlouvy provádějí dodatky. Porušování zákoníku práce Vaším zaměstnavatelem můžete oznámit inspekci práce.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect