akraš | 9.12.2016

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně propustky k lékaři a to i přes to, že tuto problematiku jste již na stránkách řešili.
Rozbolela mě stolička a objednala jsem se na 8,00 hod ke svému zubnímu lékaři, který je nejblíže k mému bydlišti a je i v blízkosti mého zaměstnání. Má zubní lékařka mě prohlédla a konstatovala, že musí zub ven a poslala mě ke specialistovi, který mi stoličku odborně vytrhnul. Dostala jsem propustku od svého zubního lékaře a i od specialisty. Do práce jsem přišla v 9,30 a oznámila jsem svému nadřízenému, že mám dvě propustky, tedy jednu na 4 hodiny a druhou také na 4 hodiny a že do práce již nenastoupím, že mě zub bolí a lékař mi doporučil být již doma.
Zaměstnavatel mi řekl, že dvě propustky mě neopravňuji k tomu, abych měla na zbytek pracovní doby volno a oznámil mi, že zbytek hodin, v daný den, bude považovat za neplacené volno.
Postupoval můj zaměstnavatel správně, Co mám dělat, když mi zubař řekl, že nemám chodit do práce? Jak se mám příště zachovat, jak k doporučení lékaře a jak ke stanovisku zaměstnavatele. Kde je pravda? Musím se po zákroku od lékaře vracet do práce, i když jsem byla u dvou lékařů a mám dvě propustky? Většinou se dovídám, že jedna propustka je na 4 hodiny
předem děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
podle zákoníku práce se jedná o jinou důležitou osobní překážku v práci. V souladu s nařízením vlády č. 590/2006 Sb. máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout, pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. Za nezbytně nutnou dobu se považuje nejen lékařský výkon, ale i cesta do zdravotnického zařízení a zpět a doba čekání na příjem u lékaře, případně jiné přímo související úkony.
Podle mého názoru, máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy opravdu jen na nezbytně nutnou dobu. U Vaší zubní lékařky, která Vás jen prohlídla a poslala ke specialistovi jste pravděpodobně nestrávila 4 hodiny a následně ani u specialisty. Po ošetření byste se měla vrátit do práce, případně si vzít neplacené volno.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect