Diana | 13.12.2016

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně souběžného čerpání RD oběma rodiči dítěte. V současné době jsem na RD a pobírám RP. Manžel je zaměstnanec a na vedlejší činnost je také OSVČ s příjmy podle §9. Chtěli bychom, aby i manžel nastoupil v zaměstnání na RD souběžně se mnou, přičemž pouze já bych pobírala RP. V zaměstnání mu tvrdí, že toto nelze, což je podle mě nesmysl. Nicméně zainteresované instituce nám nejsou schopny říci, zda si bude muset manžel hradit zálohy na pojistném v plné výši, protože z vedlejší činnosti se stane hlavní, či nikoli. OSSZ nám odkazuje na ÚP a naopak. Chtěla bych Vás tedy požádat o informaci, jaký status by tedy manžel během soubežného čerpání RD měl, případně o infomace, kde hledat. Velice děkuji za pomoc.

Odpověď:

Dobrý den,
rodiče dítěte mohou čerpat rodičovskou dovolenou současně. Pouze jeden z Vás bude pobírat rodičovský příspěvek. Pokud jste Vy příjemcem rodičovského příspěvku, nebude Váš manžel státním pojištěncem na zdravotním pojištění a toto pojištění si bude muset hradit.
Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ zároveň v kalendářním roce vykonávala zaměstnání. Výkon zaměstnání se považuje za činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění. Váš manžel bude i po dobu rodičovské dovolené nemocensky pojištěn, tudíž i v době rodičovské dovolené bude jeho samostatná výdělečná činnost vedlejší.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect