Michaela | 14.12.2016

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené s 1. dítětem. Před mateřskou dovolenou jsem pracovala na plný úvazek se smlouvou na dobu neurčitou. Nyní jsem se zaměstnavatelem domluvila na přivýdělku na 1 den v týdnu, práce by byla shodná s prací, kterou jsem pro zaměstnavatele vykonávala před mateřskou dovolenou. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem je nejlepší tuto práci smluvně ošetřit, abych jednak nepřišla o smlouvu na dobu neurčitou, kterou u zaměstnavatele mám, a jednak, pokud bych z tohoto zkráceného úvazku šla na další mateřskou dovolenou, aby mi byla peněžitá pomoc v mateřství vypočítána stejně jako pro první mateřskou dovolenou, tedy ne ze zkráceného úvazku, ale z celého. Je toto v praxi nějakým způsobem možné? Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud se rozhodnete vykonávat pro zaměstnavatele práci na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, bude nesmí být druhem vykonávané práce obsažené v dohodě shodný druh práce, kterou pro zaměstnavatele vykonáváte na základě pracovní smlouvy. Pokud byste tuto práci vykonávala na základě stávající pracovní smlouvy, přestanete čerpat mateřskou, resp. rodičovskou dovolenou. Budete tak vykonávat stejnou práci v rozsahu kratší pracovní doby.
Co se týče výpočtu peněžité pomoci v mateřství u dalšího dítěte, podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect