Kateřinač | 15.12.2016

Dobrý den, jsem zaměstnaná na dobu určitou, s návratem kolegyně v lednu 2018. Ráda bych si prosím potvrdila, že pokud nastoupím na mateřskou dovolenou před jejím návratem, například na podzim 2017, tak mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství, i když můj zaměstnanecký vztah po návratu kolegyně skončí. Po tom, co zaměstnavateli oznámím těhotenství, může zaměstnavatel po dohodě s kolegyní o jejím předčasném nástupu ukončit moje zaměstnání předčasně, i když jsem těhotná? Musela bych pak do nástupu na mateřskou být registrovaná na úřadu práce? Do výpočtu podpory by se pak několik měsíců započítávala podpora v nezaměstnanosti, namísto mého příjmu do té doby? Velice děkuji, Kateřina.

Odpověď:

Dobrý den,
pokud byste začala čerpat peněžitou pomoc v mateřství v tzv. ochranné době 180 dnů po skončení pracovního poměru, vznikne Vám na tuto dávku nárok. Zaměstnavatel nemůže ukončit Váš pracovní poměr z důvodu těhotenství. Zaměstnavatel s Vámi může ukončit pracovní poměr pouze z důvodu uvedených v zákoníku práce. Váš pracovní poměr skončí nejpozději návratem zaměstnankyně, kterou zastupujete, do práce.
Jako uchazečka o zaměstnání za Vás bude odvádět zdravotní pojištění stát. Registrace na Úřadu práce však není povinná. Poslední otázku bohužel nemohu zodpovědět, protože nevím, jakou podporu máte na mysli.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect