Kateřina | 12.1.2017

Dobrý den, prosím o info. Během jara končím rodičovskou dovolenou (mám tři děti a v zaměstnání jsem nebyla 8 let) a již proběhla schůzka se zaměstnavatelem o návratu zpět do práce, kde mi bylo sděleno, že není možné pracovat na zkrácený úvazek, pouze plný. Jedná se o kancelářskou práci, kde se mimo jiné komunikuje s cizinou. Může se zaměstnavatel odvolávat, že potřebují plný úvazek právě kvůli komunikaci s jinými kontinenty a kvůli jejich časovým posunům? Jaké jsou např. závažné překážky, pro které zaměstnavatel nemůže poskytnout práci na zkrácený úvazek a to speciálně u zaměstnání v kanceláři? Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect