TommyK | 14.1.2017

Dobrý den,
Pracuji rok pod agenturou ve firmě a koncem listopadu jsem nastoupil na neschopenku (přetížení lokte). Po pěti týdnech neschopnosti mi přišlo že firma ukončuje mé dočasné přidělení a tudíž zaniká pracovní poměr, ikdyž neschopnost není ještě ukončena.
Lze s tím něco dělat nebo si mám hledat jinou práci.

Odpověď:

Dobrý den,
vztah mezi agenturou práce a zaměstnancem se řídí pracovní smlouvou nebo dohodou o pracovní činnosti. Píšete-li, že zaniká pracovní poměr, předpokládám, že máte s agenturou práce uzavřenu pracovní smlouvu. Obecně platí, že pracovní poměr lze ukončit pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce. Pokud není v pracovní smlouvě sjednána doba ukončení, např. ukončením dočasného přidělení, nebo konkrétní datum ukončení smlouvy, lze pracovní poměr ukončit dohodou, výpovědí nebo okamžitým zrušením pracovního poměru. Těmito způsoby lze pracovní poměr sjednaný na dobu určitou ukončit i před datem, kdy má pracovní poměr skončit. Zákoník práce, až na některé výjimky, zakazuje dát výpověď zaměstnanci v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect