Jitka | 17.1.2017

Jsem na rodičovské dovolené - synovi je 9 měsíců. U zaměstnavatele mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, úvazek 1. Nyní mi zaměstnavatel nabídl přivýdělek se stejnou prací. Když mi udělají dodatek k původní pracovní smlouvě na kratší úvazek a dobu určitou a já otěhotním, což bych chtěla, příští rok, bude se mi mateřská dovolená na druhé dítě počítat z původního úvazku jedna nebo z toho kratšího? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud budete v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhne věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect