Monika | 19.1.2017

Dobrý den. Jsem na rodičovské dovolené, kterou mám do září roku 2019. Žiji sama se svými dětmi a ráda bych nastoupila do práce na zkrácený úvazek. Je to možné když pobírám rodičovský příspěvek? Mohu si pak zažádat o slevu na dani na děti? Pokud ano je tato výše ovlivněna výší příjmu? Jestliže pracovat můžu, odvádí pak za mne pojištění nadále stát nebo zaměstnavatel?
Děkuji za Vaši odpověď. Monika Gregušová

Odpověď:

Dobrý den,
po dobu rodičovské dovolené můžete u Vašeho zaměstnavatele vykonávat práci, která musí být druhově odlišná než práce, kterou máte uvedenu ve Vaší stávající pracovní smlouvě. Se zaměstnavatelem můžete uzavřít pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce s jiným druhem vykonávané práce. Pokud chcete u zaměstnavatele vykonávat práci, která je stejně druhově vymezena, nástupem do práce končí Vaše rodičovská dovolená. U jiného zaměstnavatele můžete vykonávat i stejnou práci, kterou máte se stávajícím zaměstnavatelem sjednanou v pracovní smlouvě, ale jen s písemným souhlasem Vašeho stávajícího zaměstnavatele.
Pokud budete pro zaměstnavatele vykonávat práci na základě dohody o provedení práce, bude zaměstnavatel z této dohody odvádět zdravotní a sociální pojištění, pokud Váš výdělek překročí částku 10.000 Kč měsíčně, u dohody o pracovní činnosti se jedná o částku 2.500 Kč měsíčně. I při práci na dohodu o provedení práce můžete uplatnit daňové na děti zvýhodnění u zaměstnavatele. Podmínkou je však podepsání prohlášení k dani.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect