Věra | 19.1.2017

Dobrý den, pracuji jako učitelka, p mateřské jsem při přebírání platových dekretů opakovaně upozorňovala (bohužel ústně), že délka praxe je podle mne chybná. Byla jsem vždy odbyta, že jsou roky krácené, protože jsem studovala. Až letos jsem se nedala a účetní opravdu našla chybu - délku praxe jsem měla cca o 2,5 kratší (místo skutečného nástupu z mateřské (3. dítě) mi počítali datum 3 let dítěte. Účetní mi ihned doplatila 26 tisíc (poslední tarifní skok před 2 lety). Chyba se však táhla 10 let, tj. je tam další tarifní stupeň, který mi byl přiznán později. žádala jsem písemně o dopočítání, ředitel odpověděl, že požadavky požadují za vypořádané. Ústně mi sdělil, že je to promlčené. Mám nějakou šanci domoci se spravedlnosti? Jak se počítá praxe u rodičovské, když jsem celkem nad šest let byla doma 1 rok, 140 dní, ale při mateřské jsem na částečný úvazek rok pracovala? Někdy v půlce mateřské, ne na konci.

Odpověď:

Dobrý den,
zápočet praxe pro zařazení do platového stupně příslušné platové třídy upravuje § 123 odst. 4 zákoníku práce a § 4 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Obecně platí, že do platového stupně zařadí zaměstnavatel zaměstnance podle doby předchozího výkonu práce a tzv. náhradní doby vztahující se k péči o dítě a k výkonu vojenské služby. V souhrnném rozsahu nejvýše 6 let započte zaměstnavatel zaměstnankyni doby vztahující se k péči o dítě. Tato maximální míra zápočtu je stanovena bez ohledu na to, o kolik dětí zaměstnankyně pečovala. Podle mého názoru, pokud jste 1 rok při mateřské pracovala, měla by být tato praxe započítána. Prokázání předchozí praxe je věcí zaměstnance. Posouzení, zda se jednalo o praxi v oboru požadované práce nebo i jinou praxi, a rozhodnutí o míře zápočtu jiné praxe je v pravomoci zaměstnavatele. Co se týká uplatnění práva na doplacení ušlého platu na zaměstnavateli soudního cestou, platí, že promlčecí lhůta je tříletá a vztahuje se na právo za každý kalendářní měsíc, za nějž Vám náležel plat.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect