Anna | 24.1.2017

Dobrý den, pracuji v administrativě, mám dvě děti. Jsem vyčerpaná ze všech povinností, které mám, nejschůdnější by se mi jevilo pracovat na zkrácený úvazek. Jsem schopná, práci bych stihla, zvládla i za tu kratší dobu. Má zaměstnavatel povinnost mi vyhovět? Někde jsem zaslechla, že od roku 2017 je nějaká změna, ale nedokážu to dohledat. Práci úplně opouštět nechci, ale na plný pracovní úvazek je to pro mě příliš vyčerpávající.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět. Novela zákoníku práce na této povinnosti zaměstnavatele nic nezmění.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect