Michala | 25.1.2017

Dobrý den, mohu chtít po svém zaměstnavateli změnu úvazku z full-time na part-time, jestliže po návratu z RD za nějakou dobu zjistím, že mi plný úvazek nevyhovuje vzhledem k nutné péči o malého 3,5letého syna? Resp. musí mi zaměstnavatel vyhovět nebo nemusí? Co když mi namítne, že vzhledem k jeho fungování a provozu mi to umožnit nemůže? Mohu se nějak dál dožadovat úpravy pracovní doby, resp. úvazku? Předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám poskytl kratší pracovní dobu. Tyto důvody musí specifikovat. V případě, že tak neučiní, nebo s vymezením důvodů nebudete souhlasit, můžete se obrátit inspekci práce nebo/a podat žalobu k soudu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect