Kapa | 3.2.2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně práce na částečný úvazek při rodičovské dovolené a vlivu na budoucí důchod.
Konkrétně jde o to, že jsem zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte. Nyní bych se v 1 roce dítěte chtěla vrátit do práce u stejného zaměstnavatele na malý úvazek (a ukončit tak rodičovskou dovolenou), přičemž ale stále budu pobírat rodičovský příspěvek a pečovat o dítě do 4 let. Jde mi o to, jestli se dá nějak zabránit tomu, aby mi tento snížený úvazek ovlivnil výši budoucího důchodu? Od zaměstnavatele totiž dostanu na konci roku list důchodového pojištění, kde už nebudu mít zaznamenány vyloučené doby a samozřejmě odvody na mé důchodové pojištění budou nízké. Na nižší úvazek jsem měla v plánu pracovat delší dobu, ale pokud by to mělo mít velký vliv na můj budoucí důchod, tak bych to asi raději přehodnotila.
Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
péče o dítě ve věku do čtyř let se považuje za náhradní dobu pojištění, i když se neodvádí za tuto dobu žádné pojistné. Pokud budete pracovat na nižší úvazek s nižší mzdou, bude za Vás zaměstnavatel odvádět pojistné na sociální zabezpečení z této nižší mzdy. Nižší výdělek ovlivní výši starobního důchodu. Abyste se dozvěděla, jak konkrétně bude důchod nižším výdělkem ovlivněn, doporučuji kontaktovat Českou správu sociálního zabezpečení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect