Eva | 16.2.2017

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je normální, pokud zastávám funkci vedoucí (THP), abych měla menší mzdu o 3-5 tisíc, než zaměstnanci, i moji podřízení bez vzdělání, dělající podřadnou práci? (zěmědělství). Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
mzda a plat se poskytují podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce, podle obtížnosti pracovních podmínek, podle pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků. Podle zákoníku práce přísluší zaměstnanci za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty stejná odměna. Zákoník práce sice neříká, že za práci vyšší hodnoty má zaměstnanec nárok na vyšší mzdu. Nicméně ze skutečnosti, že je Vám poskytována stejná nebo dokonce nižší mzda za práci vyšší hodnoty, by se dalo dovodit diskriminační jednání zaměstnavatele. Zaměstnavatel nesmí zaměstnance diskriminovat mimo jiné z důvodu pohlaví, věku, nebo zdravotního stavu. Pokud jsou Vašimi podřízení zaměstnanci mužského pohlaví, nižšího věku mohlo by se jednat o diskriminaci. V případě soudního sporu by zaměstnavatel musel dokázat, že nediskriminoval. Proti zaměstnavatel můžete vznést nároky na zdržení se jednání, na odstranění protiprávního stavu (zvýšení mzdy) nebo i přiměřené zadostiučinění (např. omluvou).

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect