Roty | 24.2.2017

Dobrý den,
mám dotaz trochu "z druhé strany". Řídím menší tým (6 lidí) a v tuto chvíli mám v týmu 3 holky na MD a nově 2 těhotné. Nemohu sehnat zástup za MD, nikdo kvalifikovaný dobu určitou nechce (typově se jedná o práci, kterou si za svou profesi vybírají lidé, kteří upřednostňují klid, jistotu a příliš nevyhledávají změny). Přerozdělila jsem a navýšila práci sobě i ostatním, tým se mi pomalu hroutí, všichni jsme přepracovaní, podráždění, unavení. A po odchodu dalších 2 kolegyň na MD bude ještě mnohem hůř. Intenzivně sháním, ale každý nakonec odmítne nebo zruší původní přijetí nabídky kvůli době určité. Jak mohu prosím tuto situaci řešit? Pokud bych přijala někoho na dobu neurčitou, mám nějakou možnost řešit situaci v momentě, kdy se mi vrátí někdo z MD? Jedinou šikovnou kolegyni na dobu určitou jsem sehnala již před lety, teď jí budu potřetí prodlužovat smlouvu na dobu určitou, ale co potom? I když ji nutně potřebuji jako zástup za další MD, počtvrté jí dobu určitou prodloužit nemůžu. Jistě je skvělé, že zákoník práce chrání matky a jinak na trhu práce znevýhodněné, ale z "druhé strany" pak může být situace zcela neřešitelná. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Odpověď:

Dobrý den,
se zaměstnankyní nebo zaměstnancem, který by zastoupil jinou zaměstnankyni na mateřské dovolené můžete uzavřít pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Nicméně, po návratu zaměstnankyně z mateřské dovolané, máte povinnost zařadit tuto zaměstnankyni na původní práci a pracoviště. Po návratu zaměstnankyně z rodičovské dovolené musíte této zaměstnankyni přidělovat práci podle její pracovní smlouvy. Návratem zaměstnankyně zpět do práce, budete muset přidělovat práci jak zastupující zaměstnankyni s pracovní smlouvou na dobu neurčitou, tak i navrátivší se zaměstnankyni. Skončit pracovní poměr některé z nich můžete pouze způsobem a u výpovědi i z důvodů uvedených v zákoníku práce.
V současné době již neplatí odlišné pravidlo při sjednávání pracovní smlouvy na dobu určitou se zaměstnancem, kteří zastupují jiného zaměstnance, u kterého se vyskytla překážka v práci. Doba trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami nesmí přesáhnout 3 roky a ode dne vzniku prvního pracovního poměru na dobu určitou může být opakována nejvýše dvakrát. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Se zastupujícím zaměstnancem nebo zaměstnankyní, tak můžete sjednat pracovní poměr na dobu předcházející návratu zastupované zaměstnankyně z mateřské a rodičovské dovolené, nejdéle na dobu 3 let.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect