Iveta | 17.3.2017

Dobrý den.
Mám dotaz ohledně dovolené po MD. Byla jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem z níž jsem na konci září přešla na Mateřskou dovolenou s druhým dítětem. MD mi končí začátkem dubna a následně bych chtěla čerpat řádnou dovolenou, na níž mi MD vznikl nárok. Chci se zeptat, kolik dní by mi mělo být vypočteno? V zákoně je uvedeno, že po "odpracování" 60 dnů vzniká nárok na celou dovolenou za kalendářní rok. Za rok 2017 (leden-zač.dubna) bych pak měla čerpat plnou, a za uplynutou dobu MD v roce 2016 (kon.září-prosinec) mi vznikl nárok také nebo nikoli? Zaměstnavatel si rád vykládá zákony po svém, tak bych chtěla být připravená. Jak je to tedy s čerpáním či vyplácením dovolené takto přes přelom roku?
Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
doba čerpání mateřské dovolené je považována za výkon práce. Pokud čerpání mateřské dovolené činí v kalendářním roce alespoň 60 dnů, vzniká právo na dovolenou za kalendářní rok. Pokud zaměstnankyně, které vzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok, nepožádá zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, to znamená začne čerpat rodičovskou dovolenou, bude jí dovolená z důvodu čerpání rodičovské dovolené po zameškání 100 a více směn (pracovních dnů) krácena, a to za 100 zameškaných směn o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 směn o další dvanáctinu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect