Lena | 17.3.2017

Dobrý večer, mám smlouvu na dobu neurčitou, byla jsem na pozici, která již neexistuje. Syn měl v únoru dva roky. V říjnu 2016, jsem nahlasila návrat do zaměstnání. Naše personální mi odpovědělo, ze pozice není volná, nemohou me tedy vzít na stejnou pozici, na to jsem jim odpověděla, ze moje pozice ani uz neexistuje. Požádali me o životopis a prý me zařadí do patřičného výběrového řízení. Následně jsem zjistila, ze jsem těhotná. RD a zároveň RP mi končí teď na konci března. Dohodla jsem se a měla jsem nastoupit do jiného oddělení a ze se jim výpomoc hod a peníze mi nechají, protože ty dva měsíce řešit nechtějí. Bohužel mi naše personální oznámilo, ze mi dají DPP a zmenší peníze. Údajně není závislý RP na délce RD. A prý RD mohu čerpat do doby, než nastoupím na další mateřskou, což je 1.6. 1) mohu změnit délku RD, když jsem ji měnila na konci ledna (z důvodu změny zákona =>byla mi zkracena RD do konce února). Nepotřebuji mít RP v pripade, ze budu chodit do zamestnani a jak mohu o zmenu zadat a koho? 2)pokud podepíší DPP neprijdu o narok na druhou mateřskou? 3) kdyz odmitnu vse podepsat, bude to bráno jako překážka na straně zaměstnavatele a budu doma za 60%, nebo nedostanu nic? Propustit me pry nemůžou, protože jsem těhotná a to jsem oznámila. Předem moc děkuji za radu.

Odpověď:

Dobrý den.
pokud se vracíte do práce po skončení rodičovské dovolené, musí Vám zaměstnavatel přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Jestliže pro Vás takovou práci nemá, protože došlo k organizačním změnám, může Vám dát po skončení rodičovské dovolené výpověď podle § 52 písm. c) zákoníku práce. Zaměstnavatel Vám ale z tohoto důvodu nemůže dát výpověď, pokud jste těhotná. Jestliže Vám zaměstnavatel nemůže přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy, jedná se o překážku v práci na jeho straně a Vám náleží náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku až do odchodu na mateřskou dovolenou.
Rodičovskou dovolenou můžete čerpat do 3 let věku dítěte. Pokud jste však nahlásila zaměstnavateli kratší dobu, musí Vám zaměstnavatel po skončení této doby práci přidělovat. Vy se ale můžete na rodičovskou dovolenou kdykoliv vrátit. Změnu čerpání rodičovského příspěvku vyřizuje Úřad práce. Rodičovský příspěvek můžete čerpat až do částky 220.000 Kč. Pokud je toto částka již vyčerpaná, nárok na rodičovský příspěvek již nemáte. Pro účely výplaty rodičovského příspěvku se výdělek příjemce nesleduje.
U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější. Pokud budete u zaměstnavatele vykonávat práci na základě DPP a Váš pracovní poměr založený pracovní smlouvou bude trvat, budete mít nárok na PPM vypočítanou ze stejného vyměřovacího základu jako předchozí PPM.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect