Romana | 21.3.2017

Dobrý den, mam zvolenou rodičovsku dovolenou na tři roky, synovi budou v dubnu dva roky a od září bych ráda začala pracovat na zkrácený úzavek (se zaměstnavatelem je dobrá domluva). Co je pro mě výhodnější? Pobírat i nadále rodičovský příspěvek a nechat se zaměstnat na dohodu, případně jinou smlouvu. Nebo upravit rodičovský příspěvek tak, aby mi byl vyplácen do srpna a od září se nechat dát zaměstnat na zkrácený úvazek (s normální zaměstnaneckou smlouvou)? Dle čeho se mám rozhodnout? Co je pro mě výhodnější? Např. i z hlediska zdravotního a sociálního pojištění? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 34b odst. 2 zákoníku práce zaměstnanec v dalším základním pracovněprávním vztahu u téhož zaměstnavatele nesmí vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny. U zaměstnavatele, jímž je stát, toto platí jen tehdy, jedná-li se o výkon práce v téže organizační složce státu.
Po dobu rodičovské dovolené můžete u zaměstnavatele vykonávat práci, která musí být druhově odlišná než práce, kterou máte uvedenu ve Vaší stávající pracovní smlouvě. Se zaměstnavatelem můžete uzavřít pracovní smlouvu, dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce s jiným druhem vykonávané práce. Pokud chcete u zaměstnavatele vykonávat práci, která je stejně druhově vymezena, nástupem do práce končí Vaše rodičovská dovolená. Pokud Váš výdělek
na základě dohody o pracovní činnosti přesáhne 2.500 Kč a u dohody o provedení práce 10.000 Kč, budete Váš zaměstnavatel a poměrně i Vy odvádět z tohoto výdělku pojistné na sociální zabezpečení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect