matka | 31.3.2017

U svého zaměstnavatele (střední škola) mám pracovní poměr na plný úvazek na dobu neurčitou od srpna 2004. Dne 4.5.2013 se mně narodila dcera, nastoupila jsem na mateřskou dovolenou, pak jsem čerpala u svého zaměstnavatele řádnou dovolenou a od 18.12.2013 do 4.5.2016 (do 3 let věku dítěte) jsem byla na rodičovské dovolené. Po dohodě se zaměstnavatelem jsem rodičovskou dovolenou prodloužila do 4 let věku dcery (neplacené volno), tj. do 4.5.2017. Během mateřské dovolené jsem dostávala PPM, poté jsem pobírala rodičovský příspěvek, který jsem vyčerpala ve 2 letech dítěte, tj. v květnu 2015.
Protože pracuji ve školství, zaměstnavatel mně předběžně ústně sdělil, že mě od 4.5.2017 nemůže zaměstnat a můžu nastoupit až 1.9.2017. V tuto chvíli čekám druhé dítě, termín porodu byl stanoven na 15.10.2017.
Můj dotaz: 1. Budu mít opět nárok na PPM, pokud se vrátím do práce 4.5.2017, příp. poslední týden v srpnu 2017 a kolik musím odpracovat dnů?
2. Je zaměstnavatel povinen mně umožnit návrat do práce již 4.5.2017?
3. Jakým způsobem mám formulovat případnou žádost o prodloužení neplaceného volna od 5.5.2017 do 31.8.2017 (event. dřívější termín)?

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel je povinen umožnit Vám návrat do práce po 4.5.2017. Po návratu z neplaceného volna máte právo na přidělování práce podle Vaší pracovní smlouvy (stejně jako po návratu z rodičovské dovolené). U zaměstnavatele si můžete zažádat od 5.5.2017 o další neplacené volno. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství u druhého dítěte mít budete. PPM se Vám bude počítat z výdělku, kterého jste dosahovala v posledním měsíci, kdy jste měla na tento výdělek nárok. Žádost zaměstnavateli o další neplacené volno bych doporučovala napsat ve smyslu: „Žádám Vás tímto o poskytnutí neplaceného volna navazujícího na již poskytnuté neplacené volno z důvodu péče o dítě (jméno a datum narození dítěte), tj. od ….. do … ….. Prosím o Vaše vyjádření, zda s poskytnutím neplaceného volna souhlasíte do (např.) 7 dnů od obdržení této žádosti.“ Připomínám, že po dobu neplaceného volna je za Vás plátcem zdravotního pojištění stát, za podmínky celodenní osobní a řádné péče alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do patnácti let věku. Podmínky této péče jsou splněny tehdy, pokud dítě předškolního věku není umístěno v mateřské škole, či v obdobném zařízení déle než 4 hodiny denně. Co se týká sociálního pojištění, péče o dítě se Vám započítává pro nárok na důchod jako náhradní doba pojištění pouze do 4 let věku dítěte. V době neplaceného volna rovněž nelze čerpat nemocenské. Nejprve byste musela ukončit neplacené volno a teprve poté nastoupit na nemocenskou.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect