danka | 4.5.2017

dobry den,

1. otazka> mam 1.7 mesacneho chlapceka a som znova tehotna. poberala som PPM, a teraz poberam rodicovsky prispevok. Podla dostupnych informacii, mam narok na PPM aj pri druhom dietati, od septembra. Nemala som ziaden iny prijem. Teraz sa mi naskytla moznost privyrobit si mesacne ciastku 2000 kc na na DPP. no ja sa obavam, ze mi tato dohoda ovplyvni vypocet PPM, a nebudem mat narok, resp. budem poberat nizsiu ciastku, ako pri prvom dietati.
Su moje obavy zbytocne? Mozem si tuto dohodu uzatvorit?

2/ ak sa mi narodi dietatko a ja sa odstahujem pocas poberania PPM na slovensko s celou rodinou / vsetci sme slovaci /, zanika mi narok na PPM, alebo si ju mozem dobrat na slovensku bez nahlasovacich povinnosti po uradoch?

3/ ked poberam rp, tak je pre mna vyhodnejsie nastupit na PPM 6 tyzdnov pred planovanym porodom? ak by som nastupila 8 tyzdnov tak by som prisla o dva tyzdne poberania RP. myslim si dobre?

4/ este posledna otazka prosim / ako je to s rodicovskym prispevok na druhe dieta, ak budem nastahovana na slovensku, a v cesku mi bude plynut dpp do 10 tis, a s manzelom uz nebudeme mat ziadne ine prijmy v cesku, ale manzel bude pracovat na slovensku, bude mi chodit rp z ceskej republiky, alebo sa budem musiet obratit na slovenske urady , kde budem poberat maximalnu moznu davku na slovensku + si budem alebo nebudem moct poziadat cesku republiku o doplacanie zvysnej casti do 11500 kc? / na slovensku mame davku iba cca 200 eura mesacne, co by bolo pre mna nevyhodne.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější. Z dohody o provedení práce nebudete při tak nízkém výdělku nemocensky pojištěná, navíc je tento výdělek nižší než výdělek předchozí. PPM tento výdělek neovlivní.
Pokud Vám vznikl nárok na PPM a Vy se odstěhujete do zahraničí, je možné na základě žádosti podané u příslušné správy sociálního zabezpečení tuto dávku vyplácet i do zahraničí.
Podpůrčí doba u PPM činí 28 týdnů. Pokud začnete čerpat PPM o dva týdny později, budete o dva týdny později čerpat rodičovský příspěvek po skončení PPM u druhého dítěte. Nicméně, momentálně je výhodnější začít čerpat PPM později, pokud je tato dávka vyšší než rodičovský příspěvek.
Pro nárok na rodičovský příspěvek v České republice je podmínkou bydliště na území České republiky. Pokud budete mít bydliště v zahraniční, nárok na tuto dávku Vám nevznikne.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect