LucieK | 21.6.2017

Dobrý den,
prosím vás o radu. Je to trochu složitější. Se svým nynějším zaměstnavatelem jsme se 27. dubna roku 2017 dohodli, že k němu nastoupím do zaměstnání. Dohodli jsme si podmínky, jako že pracovní poměr bude trvat rok (nápad mého zaměstnavatele, že on mi bude garantovat rok, a stejně tak po mne chce rok. Za kratší dobu, že se nedá nic zjistit),. Dále že budu vykonávat práci na částečný úvazek cca 70%, na mzdě a na dovolené (podle zákona). S nástupem 1.5.2017.
Prvního května byl svátek a tak jsme do zaměstnání nastoupila 2.5.2017 s tím, že ještě nemá připravenou pracovní smlouvu, že to bylo moc rychlé. Věřila jsem mu, že pracovní smlouvu, jak jsme se ústně dohodli, připraví v nejbližším možném termínu. Bohužel se i přes mé časté dotazy nic nedělo. Přesto tu stále pracuji a vykonávám sjednanou funkci. Včera 21.6.2017 přišel můj zaměstnavatel s tím, že pro mne má konečně smlouvu. Kde bylo mimo jiné uvedeno – pracovní poměr se sjednává na dobu určitou do 30.6.2017 se zkušební dobou 1 měsíc, pracovní poměr uzavřen na 40 hodin, tj. 100% pracovní úvazek. Ale plat byl takový, který jsme si stanovili při ústním jednání na 70-ti procentní úvazek (je nutno dodat, že jsme zde ve skutečností na 70-tiprocentní úvazek pracovala). Samozřejmě smlouva s datem 1.5.2017. Jelikož jsme ještě od zaměstnavatele neviděla žádnou mzdu, smlouvu jsme včera podepsala. Následně by bylo sděleno, že se mnou můj zaměstnavatel dále nepočítá.
Mám právo se nějakým způsobem bránit? Odmítla jsme jiné nabídky práce, protože jsme zde měla slíbený rok. Během týdne mne nikdo nezaměstná, budu muset na úřad práce, kde nemám nárok na podporu. Tím, že mi dal podepsat smlouvu později a v jiném znění, než byla ústní domluva, mne vystavil velice nepříjemné situaci, i ušlému zisku.
Něco jsme si načetla, ale nejsem právník, ani v tomto oboru sběhla a tak nevím, zda jsem tomu porozuměla správně.
Prosím vás tedy o radu, jak mám dále pokračovat.
Děkuji moc.

Odpověď:

Dobrý den,
mrzí mě situace, ve které jste se ocitla. Protože jste započala s výkonem práce, není možné existenci pracovního poměru zpochybnit. Bohužel bylo chybou pracovní smlouvu podepsat za podmínek, na kterých jste se nedohodli. Dle mého názoru, může zaměstnavateli hrozit za postup, který jste popsala, sankce od úřadu práce.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect