Adelka | 12.7.2017

Dobry den, k 31.7.2017 mi konci rodicovska, zamestnavatel,u ktereho jsem pred nastupem na materskou pracovala 1,1 roku mi ale telefonicky oznamil,ze me misto bylo zruseno org.zmenou a zadne jine mi aktualne nabidnout nemuze. Muj dotaz je, zda pri vypovedi po rodicovske je take 2 mesicni vypovedni doba a zda bych vypoved mela podepsat k 1.8.2017,tudiz bych mela 3mesicni platy + 2 platy odstupne? Predpokladam,ze se po podepsani vypovedi 1.8. musim dostavit do 3 dnu na UP - tudiz do 4.8.? (Pravdepodobne mi vyplati vse najednou,nemaji pro me misto ani praci).
Predem dekuji za info, hezky den
Adelka

Odpověď:

Dobrý den,
změstnavatel Vám výpověď z důvodu nadbytečnosti v průběhu rodičovské dovolené dát nemůže. Taková výpověď by byla neplatná. Výpověď Vám zaměstnavatel může dát až po skončení rodičovské dovolené, t.j. 1.8. Dvouměsíční výpovědní doba začíná běžet 1.9. a končí 30.10. V době od 1.8. do 30.10. Vám zaměstnavatel musí přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Pokud takovou práci nemá, je to překážka na jeho straně a Vám náleží náhrada mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku. Po skončení pracovního poměru máte ještě nárok na odstupné. Po skončení pracovního poměru byste se měla do 3 dnů kontaktovat Úřad práce a požádat o zařazení do evidence ucazečů o zaměstnání. V takové případě budete zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect