Kristýna | 17.7.2017

Dobrý den,

mám nárok na PPM (jsem zaměstnána), ale otec dítěte má vyšší plat. Zaměstnavatel mu je ochoten poskytnout jinou pracovní smlouvu, aby PPM mohl dostávat on a zároveň pracovat. Chtěla jsem se zeptat, zda PPM mohu nejprve pobírat já a poté otec? Případně na kolik týdnů máme oba nárok - v součtu za oba 28 týdnů na 1 dítě, nebo je možno čerpat i 28+22 týdnů na 1 dítě? A musím nastupovat jako zaměstnanec na mateřskou povinně nebo lze nastoupit 6 týdnů před termínem porodu na nemocenskou?

Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
mateřská dovolená ženy v souvislosti s porodem je povinná a nesmí být kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. Po uplynutí šestinedělí se žena může vrátit do práce a muž může nastoupit na rodičovskou dovolenou a čerpat peněžitou pomoc v mateřství. Muži je tato dávka poskytována maximálně 22 týdnů. PPM tedy muži náleží, pokud pečuje o dítě a s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect